Budynek będzie zbudowany w kameralnej dzielnicy Gdańska – Strzyży.
W okolicy dominuje zabudowa willowa, w tym wiele budynków jeszcze sprzed I wojny światowej.
Okolica posiada więc silnie zaznaczony charakter, który postanowiliśmy uszanować.
Dlatego zdecydowaliśmy się na przetworzenie w nowoczesnych formach typowego dla tej
lokalizacji domu z przełomu XIX i XX w.
Dodatkowym problemem projektowym, sformułowanym przez Inwestora, było takie
ukształtowanie budynku, aby powstało jak najwięcej kameralnej przestrzeni zewnętrznej.
Postanowiliśmy połączyć przesłanki wynikające z kontekstu historycznego i wymogów Inwestora
w jedną, spójną koncepcję.
Dlatego zaprojektowaliśmy wąski, długi budynek, o wysokiej bryle, z bardzo nachylonym dachem.
Taka forma jednoznacznie nawiązuje do architektury historycznych sąsiadów.
W celu uwolnienia jak największej powierzchni działki, dosunęliśmy planowaną bryłę ścianą bez
okien na minimalną odległość od granicy działki.
W ten sposób powstał dziedziniec który dodatkowo osłoniliśmy od strony ulicy i sąsiadów wolno
stojącym budynkiem garażu.
Część mieszkalna z garażową jest połączona drewnianym podcieniem, dzielącym działkę na dwie
strefy - pół publiczną i prywatną.
Część ogrodu od strony ulicy stanowi rodzaj buforu i śluzy pomiędzy światem zewnętrznym i
domem.
Drewniany podcień jest zaś bramą wejściową na dziedziniec, który traktujemy bardziej jak część
salonu niż ogród. Jest to już strefa całkowicie prywatna. To tu będzie się toczyło w dużej mierze
życie domowników. W tym obszarze planuje się dodatkową zieleń izolacyjną wzdłuż granic
działki, jako osłonę prywatnego dziedzińca.
Postanowiliśmy zastosować bezpretensjonalne materiały wykończeniowe takie jak beton w
szalunkach drewnianych, nieimpregnowane drewno izolacyjne, aluminiowe nowoczesne okna.
O wyrazie zewnętrznym domu stanowi kontrast i podobieństwo pomiędzy naturalnym drewnem a
betonem z odciśniętymi deskami.
Back to Top